Isto by aj vás zaujímalo, ako sa vyučuje v iných krajinách po svete. Je to veľmi zaujímavé, že v každom štáte na to idú inak.
Ako? No tak si to poďte spolu prečítať.

školní tabule

Ukrajina
Na základnú školu sa tu chodí buď 9 rokov (tak ako na Slovensku) alebo, keď dieťa nevie, kam ísť na strednú školu, tak študuje základnú školu 12 rokov. Po dvanásťročnom štúdiu na základnej škole môže ísť rovno na vysokú školu. Alebo zo strednej školy tak, ako to býva na Slovensku. Páčilo by sa vám to?

Rakúsko
Povinná školská dochádzka trvá 9 rokov, čiže o jeden rok menej ako u nás na Slovensku. Majú tvrdé kritériá pri prijímaní na gymnázium. Tam sa dostane len taký žiak, ktorý nemal horšiu známku ako dvojku. Základná škola nazývaná aj ľudová škola trvá 4 roky. Potom nasleduje stredná škola 1. stupňa, ktorá trvá ďalšie 4 roky. Z nej sa pokračuje na strednú školu 2. stupňa alebo žiaci idú pracovať. Keď niekto chce ísť na vysokú školu, ide študovať na osemročné gymnázium. V rakúsku existujú aj také školy, do ktorých sa chodieva aj v SOBOTU doobeda.

Nemecko
Povinná školská dochádzka sa končí absolvovaním 10. ročníka. Od 11. ročníka sa mení klasické vyučovanie na kurzové vyučovanie a žiaci si volia medzi kurzami. Tie trvajú pol roka. Na žiadnu zo škôl nie je potrebné robiť prijímacie skúšky. Maturita je v Nemecku považovaná za prestížnu skúšku a dosiahne ju len pár jedincov.

Poľsko
Vraj je štvrté najlepšie v Európe a desiate najlepšie na svete. Základnú školu Poliaci skrátili z osem rokov na šesť rokov. Po základnej škole nasleduje takzvané juniorské gymnázium, po ktorom ďalej pokračujú na strednú odbornú školu. To znamená, že žiaci sa môžu rozhodovať kam pôjdu, až keď sú starší a rozhodnú sa pre to lepšie. 

tabule

Zaujímavosť na záver:
Slovo ŠKOLA v starom Grécku vôbec nevyjadrovalo to, čo vyjadruje dnes. Toto slovo znamenalo voľný čas, oddych. Dokonca by sa dalo povedať, že istý čas vyjadrovalo mieru ľudského šťastia. Nemohlo to tak ostať? 

Mohlo by se vám také líbit: