Architektúra súčasnosti je v znamení využívania moderných technológií a vytvárania stavieb, ktoré tieto vymoženosti dokonalo zúžitkujú. Stavby sa realizujú na základe najnovších poznatkov vedy a výskumu, ktoré sa sústreďujú na vývoj stále nových materiálov, pokrokových metód a špecifikácií pri ich využití. Pri návrhoch komerčných stavieb projektanti dnes najčastejšie siahajú po fasádnych systémoch z hliníka a skla.

Moderné poňatie architektúry

Banky, hotely, administratíva, obchodné priestory, autosalóny či športové haly sú len malou časťou budov, ktoré „sa balia“ do presklenej hliníkovej fasády. Ide o konštrukciu, ktorá dokáže vytvoriť aj strešné a priestorové presklenie so zabezpečením presvetlenia interiérov, čím sa dokáže vytvoriť dostatok priaznivého prostredia a vhodných podmienok pre pohodlné používanie užívateľmi. Obľúbenosť hliníkovej fasády je založená na tom, že ide o perfektný nástroj na realizáciu odvážnej architektúry, a preto ju milujú architekti aj projektanti.

Hliníková fasáda je konštrukcia, ktorá je vhodná pre celkom nové stavby, ale aj na rekonštrukcie už stojacich budov. Vynikajú moderným a nadčasovým dizajnom, majú dlhú životnosť, sú veľmi kvalitné, spĺňajú požiadavky na dokonalú izoláciu, šetria energiu a nepotrebujú nákladnú a náročnú údržbu. Môžeme povedať, že sú komfortné. Najpopulárnejšie systémy sú hlinikove fasady charakterizované ako priečkové a stĺpikové konštrukcie, ale tiež modulové a štrukturálne. Na trhu tieto systémy ponúka napríklad spoločnosť ALUPROF. Ich výrobky a realizácie nájdeme na celom svete, vyznačujú sa kvalitou, prepracovanými detailmi a pestrou ponukou štýlov, farebných a dizajnových riešení.

Hliník a sklo nikdy nesklamú

Najnovšia konštrukcia, ktorá spĺňa požiadavky na vysokú tepelnú izoláciu, je MB-SR50 HI. Ide o typ konštrukcie systému stĺp -priečka a súčiniteľ prestupu tepla je 0,85-1,23w/m2K, závisí však na type použitých profilov a výplní. Spomínaná vysoká schopnosť tepelnej izolácie je zabezpečená kvalitnými tesneniami než boli tie, ktoré sa používali pri predchádzajúcich systémoch, a tiež má na tom zásluhu neprerušený tepelný izlolátor HPVC na izolátore PE s nízkym súčiniteľom lambda (prestup tepla). Okrem spomínaných vlastností táto konštrukcia výborne tesní, a tým odoláva infiltrácii vody a vzduchu. Systém je možné zaskliť aj trojsklom a jeho hrúbka je možná v rozsahu 26 až 44mm, pričom odolá aj vetru až do 2400Pa.

Mohlo by se vám také líbit: